miercuri, 25 noiembrie 2009

Căpitan de cursă scurtă

Am nu o senzaţie, ci o certitudine: nu mai este cazul a vorbi despre turul doi de scrutin pentru că aici jocurile sînt deja făcute. Nu pentru că PSD-ul a bătut palma cu PNL-ul şi cu UDMR-ul, pentru că nu este neapărat necesar ca ceea ce stabilesc ştabii de partid să facă şi trupeţii. Adică cetăţenii alegători. Spun asta pentru că suita protocoalelor de colaborare vine într-un asemenea vîrtej încît a indus deja ideea victoriei anti-Băsescu. Şi de aici efectele: cei care l-ar mai fi susţinut simt că nu mai are rost, că barca s-a scufundat deja şi atunci nu mai fac efortul de a se mai duce spre secţiile de votare. Mai mult, lucrurile încep a se tulbura şi la nivel de echipaje politice. Corabia începînd a avea găuri cît mai mari şi la babord şi la tribord, şobolanii înghit cît pot de mult pe ultima sută de metri după care părăsesc vasul în căutarea unei alte flotile ce se anunţă din ce în ce mai doldora de saci cu grăunţe. Şobolanii nu pier niciodată, ei doar schimbă barca.
Acesta este peisajul pe care se proiectează un alt fel de Băsescu. El nu mai este căpitanul de cursă lungă de pe petrolierul „Biruinţa”. Mai mult, realizează deja că între biruinţa – ca substantiv comun – şi semnificaţia acestuia distanţa se face din ce în ce mai mare. Cel puţin pentru el. În numai cîteva zile, Traian Băsescu a devenit un individ izolat. Nu l-au izolat d-alde Hrebenciuc, Orban ori Marko Bela, ci chiar paparudele pe care le-a promovat cu sîrg. Este suficient a te uita pe harta electorală unde, cu stridenţă, acest adevăr iese la iveală: judeţul Buzău, judeţul Elenei Udrea, este roşu, nu portocaliu. Hunedoara, municipiu condus de dl. Ridzi, soţul pupatei ex-ministrese, este tot roşu. Doljul lui Berceanu este cît se poate de roşu şi nu portocaliu. Despre Neamţul lui Pinalti nici nu mai are rost a vorbi. Or, în acest context, Băsescu izolat de proprii lui piţiflenderi, izolat de cei cinci ani în care a dovedit că nu ştie în ruptul capului a sta pe un alt fel de punte de comandă, se dovedeşte a fi exact ceea ce este: un căpitan de cursă scurtă.

5 comentarii:

  1. Oricum şi i-a vândut pe-ai săi. De mai multe ori aş spune. Nu m-ar mira o alinaţă PNL - PD-L, cam singura cu funcţionare pentru mai mult timp, dar fără Băse:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pacat de domnul Johanis care a fost bagat in aceasta""oala"". El va fi victima sigura.
    Intrebare sti care a fost rezultatul alegerilor pentru presedinte in judetul Sibiu?
    Linkul este : http://www.bec2009p.ro/Documente%20PDF/Rezultate/Rezultate%20finale%20turul%20I/P/statistici/p_judete_2.txt
    Oare de ce Basescu a luat mai mult decat Geoana si Antonescu la un loc?

    RăspundețiȘtergere
  3. Din punctul meu de vedere răspunsul este logic şi este suficient a mă uita pe evoluţia votului în Sibiu la ultimele cicluri electorale, aici intrînd inclusiv referendumul cu demiterea lui Traian Băsescu: PD-L are o organizaţie foarte bine pusă la punct în Sibiu, cu un aparat de partid efectiv funcţional, pe de o parte şi, pe de altă parte,sibienii sînt cel mai în măsură să judece, să aprecieze funcţionalitatea unei echipe în sistem troika: Geoană, Antonescu, Johannis. Asta este părerea mea. Eu unul cunosc Sibiul în trecere: Piaţa Mică, Piaţa Mare, terase tentante, clădiri frumoase, o intrare în oraş care îţi pune nervii la grea încercare şi o zonă limitrofă gării urîtă, fără trotuare, fără coşuri de gunoi şi murdară. Cunoaşterea mea este pur empirică şi primitivă. Dar asta nu compensează deriva lui Traian Băsescu de la ceea ce spunea în urmă cu cinci la ani la ceea ce se întîmplă azi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu voia dumneavoastra, voi veni aici sa fur meseria de gazetar, caci este o incantare pentru mine sa am acces la o scriitura plina de nerv si de seva, cum intalnesc pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule doctor, am citit recentele dumneavoastră postări de pe blog şi trebuie să vă mărturisesc - atenţie, nu este o politeţe de dragul socializării - că aş fi fericit dacă jurnaliştii contemporani ar avea verva şi verbul dumneavoastră. Din păcate, a depăşi stadiul de "Ana are mere" este o reuşită străină multor cotemporani din media. Nu o spun cu răutate ori cu suficienţă, ci cu durere. De aceea, cînd descopăr cuvinte aşternute cu pricepere este o mare bucurie. Aşa cum a fost citindu-vă. Mă tem că vizitele dumneavoastră sînt doar de politeţe căci pe partea de meserie... sînteţi în clar avantaj. Dumneavoastră o puteţi profesa pe a mea, în timp ce eu pe a dumneavoastră... mai va!

    RăspundețiȘtergere