miercuri, 14 octombrie 2009

Fundătura Johannis

Propunerea venită iniţial din partea PNL, apoi însuşită şi de celelalte partide din noua coaliţie, respectiv PSD, PC, UDMR, respectiv nominalizarea primarului de Sibiu, Klaus Johannis, pentru funcţia de premier, ar putea reprezenta şi lozul cel mare. Desigur, ca imagine în afară dă bine: sasul numit premier al României. Bunînţeles, cu reculul de rigoare pentru cîrcotaşi: da, asta pentru că românii nu sînt în stare să se administreze ei înşişi. Şi nu că nu ar fi adevărat. Plus că istoria – afurisita de ea! - iarăşi se repetă. Evident, păstrînd proporţiile: 1866 redivivus. Şi cam cu aceeaşi actori. Regimul autoritar al lui Cuza a deranjat un politic naţional inflamat de ideile revoluţiei de la 1848 şi de parisienismele vremii. Aşa s-a născut şi „monstruoasa coaliţie”, cu liberalii vremii la timonă. Iar în momentul loviturii lui Cuza (debarcarea guvernului Kogălniceanu), liberalii şi conservatorii şi-au dat mîna şi au trecut la treabă: l-au adus pe Carol I la domnie (la propunere liberală). Acum, tot cu liberali la timonă, iarăşi se propune un nume germanic. Nu ca vodă, de data aceasta, ci ca premier. La ora la care scriu aceste rînduri nu ştiu cum se va solda demersul noii coaliţii majoritare. La prima strigare, mişcarea este diabolică: Johannis dă bine în poză, are priză la mai tot românul nostalgic după rigurozitatea germană, dă bine şi în afară – România este în stare să îşi depăşească patimile politice şi mai învaţă o literă din alfabetul democraţiei. Şi aşa mai departe. În plus, propunerea îl bagă pe Traian Băsescu la colţ şi îl transformă din jucător activ în jucător pasiv. Adică într-unul care stă la încasare. Instistînd pe un premier portocaliu, Băsescu şi-ar pune în cap în primul rînd marea masă a votanţilor scîrbiţi de politicul dîmboviţean. I-ar radicaliza şi i-ar aduce la urne, dar cu un vot negativ la adresa sa. Acceptîndu-l, iarăşi are o problemă. În cazul în care ar cîştiga prezidenţialele, i-ar fi aproape imposibil să schimbe premierul. Ar trebui o puternică motivaţie de ordin constituţional. Motivaţie care, sincer să fiu, nu se prea întrevede. Şi mai este un mic şi... „neglijabil” aspect: aşa cum îl cunosc pe primarul Sibiului, el nu va renunţa în ruptul capului la cetatea sa fără garanţii ferme pentru un mandat de trei ani. Adică pînă la următoarele legislative. Iar Băsescu ar fi cu mîinile legate la spate şi cu un premier căruia nu îi prea poate sufla în ciorbă.
Doar că aceleaşi date le sînt opozabile şi lui Geoană şi lui Antonescu: la fel ca şi lui Traian Băsescu: Johannis odată uns, este aproape imposibili de revocat. De debarcat. Chestiune care barează oricărui cîştigător al prezidenţialelor şansa de a-şi unge un premier propriu. Johannis este o lovitură de imagine. Este, probabil, şi o şansă. Dar, cu certitudine, pentru cei trei operatori politici semnificativi, PSD, PNL şi PD-L este şi o fundătură în ceea ce priveşte controlul absolut al executivului.

3 comentarii:

  1. Pai... daca imi dai voie, romanule care esti tu roman, trebuie sa stii regula de baza nr.1, aceea ca istoria noastra nu se repeta, ea continua doar cu aceleasi jigodii la carma. Si, culmea, aici nu ma refer la marinarit. Cat despre inegalabilul, incoruptibilul si asa mai departe specialul Johannis, o fi el sas sau neamt, dar... spiritul, dom'le, ala care zice si ceva de nationalitate, unde e? Bun, sa recapitulam! Care va sa zica, am putea avea un Guvern condus de un om de import... pai, daca-i asa de ce sa nu ne conduca si ungurii, daca nazistii au voie? Mesajul nu e unul anti mai stiu eu cum, ci acela ca nu ar trebui sa dovedim ca trebuie sa ne scoata si de data asta altcineva din rahat. Bun, cat cu lovitura de imagine, exista una, dar nu in sensul bun la care te referi, nu uita ca deocamdata nu suntem oglinda neamului germanic, ci un ciob dintr-o Europa. Si... nu ti se pare normal ca Executivul sa fie controlat? Pentru asta avem PRESEDINTE, fie el si marinar, nu are acelasi rol formal ca ELISABETA. Chiar ma uit la inteligentul asta de Geoana, pe care Pressa, a patra mare putere in stat, il mediatizeaza spunand ca BASESCU A ARUNCAT TARA INTR-UN HAOS SI MAI MARE PRIN DECIZIA PE CARE A LUAT-O!!! Pai... asta mi-aduce aminte de fostul Min. al Educatiei, HARDAU. Spune-mi tu daca poate exista mai mult haos decat haos? Cat le pasa astora de la PSD ca noul premier croit este de fapt mielul sacrificat pentru alegeri!!! Ti-am zis, fii pe faza, Basescu revine... si o sa fie rusinica ... pressa l-a pupat si acum il scuipa intr-o anticampanie demna de legionari...

    RăspundețiȘtergere
  2. Truism: bună, rea, aşa cum este - în fond presa nu poate fi altfel decît o oglindă a societăţii, cu plusurile şi minusurile ei într-un moment dat - presa este chiar cîinele de pază al societăţii. şi al democraţiei. Este foarte adevărat, pentru mulţi dintre cetăţenii acestei ţări este comod să fie cineva care să gîndească şi hotărască pentru ei şi în numele lor. Dar nu sînt toţi aşa, iar cei care vor să îşi folosească propriile lor capete sînt tot mai mulţi. De aceea, orice tentativă de a impune un regim autoritar este respinsă cu vehemenţă. Nu este numai neconstituţional, dar lezează fundamental drepturile omului. Cît despre chestia cu germanii..., momentul în care "monstruoasa coaliţie" l-a debarcat pe Cuza şi l-a adus pe Carol I (germanic, nu?) a fost unul dintre cele mai bune din istoria României. A fost perioada în care România s-a modernizat, a început să aibă drumuri, căi de comunicaţie, să intre în rîndul lumii. Istoria o demonstrează de la sine. Sincer să fiu, la prezidenţialele astea aş fi votat cu Angela Merkel. din păcate ea a cîştigat din nou în Germania...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, Cornelius!Am un comentariu offtopic...

    Punem de un Brasov Blog Meet pe 31 octombrie, la ora 19 :) Locatia urmeaza sa o alegem, in functie de numarul celor care vin. Ce spui? Mai multe detalii gasesti aici: http://www.angles.ro/brasov-blogmeet/ + lasa-mi te rog un comentariu sau un mail in care sa imi spui daca vii. Mersi!

    RăspundețiȘtergere